Panini, czyli włoska kanapka z opiekacza

Szukasz pomysłu na szybki lunch? Wypróbuj panini. Tę słynną włoską kanapkę przygotujesz na setki sposobów, w zależności od tego, co masz akurat pod ręką. Podstawa to odpowiednia bułka i przede wszystkim dobrej jakości opiekacz. Różne modele opiekaczy, które dopasujesz do wystroju kuchni i miejsca na kuchennym blacie proponuje marka Breville.

Panini to kultowa włoska przekąska na ciepło, którą wymyślono ponad pół wieku temu. Czym różni się od zwykłej kanapki? Do zrobienia panini używa się miękkiej, delikatnej białej bułki o owalnym kształcie. Najlepsze będą ciabatta, foccacia lub pełnoziarnista bagietka. Pieczywo do panini zazwyczaj nie ma formy kromek i dodatkowo jest lekko zgrillowane i sprasowane. Nie nadaje się do tego chleb na zakwasie i typowe białe pieczywo, gdyż mogą za bardzo wysuszyć się podczas grillowania, nawet jeśli dodamy do nich masło. Panini często występuje z dodatkiem salami, szynki parmeńskiej, szynki, wołowiny lub kurczaka. Jeśli chodzi o warzywa, to często używamy papryki, cukinii, bakłażana, pomidora, sałaty, oliwek, świeżego szpinaku czy awokado. Ogólnie, jeśli chodzi o składniki, to możemy dać upust naszej wyobraźni. Ważnym dodatkiem jest ser, np. klasyczna mozzarella, camembert, brie, pleśniowy lub kozi.

Opiekacz, ale jaki?

Duży wpływ zarówno na wygodę użytkowania opiekaczy, jak i na ich trwałość ma powłoka. Najczęściej stosowane są powłoki nieprzywierające. Płyty grzejne w opiekaczach Breville pokryte są ceramiczną powłoką DuraCeramic™, która przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu. A to skraca czas przygotowania nawet o 20%. Powłoka DuraCeramic™ jest też odporna na zarysowania i czterokrotnie trwalsza niż inne powłoki zapobiegające przywieraniu. Nie zawiera PTFE ani PFOA, jest więc nie tylko trwała i łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna. Opiekacze Breville można przechowywać w pionie, więc zajmują mało miejsca.

Na słono i słodko

Szukasz inspiracji do panini? Wypróbuj nasze przepisy na oryginalne włoskie kanapki, zarówno na słono, jak i na słodko.

Z tuńczykiem i curry

Składniki
2 chlebki ciabatta
1 puszka tuńczyka 140g
1 cebula
200g ementalera
1 łyżeczka curry
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Odsącz tuńczyka i rozgnieć na głębokim talerzu.
Dodaj curry, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Cebulę pokrój w paski.
Ementaler pokrój na niezbyt grube plastry.
Przekrój chlebki wzdłuż.

Rozłóż mieszankę z tuńczykiem na dolnych połówkach bułek, następnie na to połóż kilka plasterków cebuli i sera. Zamknij panini górnymi połówkami bułek.
Opiekaj panini w opiekaczu aż się ser rozpuści.

Ze szpinakiem i serem brie

Składniki
2 chlebki panini
100 gramów szpinaku na osobę (świeżego lub mrożonego)
kilka plastrów sera brie
masło
Kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Przekrój panini wzdłuż i posmaruj masłem obie strony.
Pokrój ser brie na dość cienkie plasterki.
Ułóż zblanszowany wcześniej szpinak na jednej stronie panini.
Na wierzch dodaj ser brie i listki bazylii.
Do farszu opcjonalnie możesz dodać cebulę.
Zamknij panini i włóż do opiekacza.

Z miodem i kozim serem
Składniki:
5 chlebków panini
kilka plastrów koziego sera
4 pomidory
kilka listków świeżej bazylii
miód płynny

Przygotowanie:
Pokrój kozi ser na plastry.
Umyj i pokrój pomidory na cienkie plasterki.
Bułki przekrój na pół, a następnie ułóż  na nich plastry pomidorów, koziego sera i kilka listków bazylii
Całość obficie polej miodem.
Zamknij panini w opiekaczu, aż kozi ser się rozpuści.

Panini z malinami, gruszką i piankami marsmallows 

Składniki:
2 chlebki panini
50 g mrożonych lub świeżych malin (w zależności od pory roku)
2 małe gruszki lub 1 duża gruszka
około 10 pianek marshmallows
Cytryna

Przygotowanie:
Przekrój chleb na pół.
Obierz i pokrój gruszkę, a następnie posmaruj ją cytryną.
Przekrój pianki marshmallows na dwie części. Ułóż na jednej stronie chleba.
Opłucz i osusz maliny, a następnie posyp nimi pianki marshmallows.
Włóż plasterki gruszki.
Zamknij panini i włóż je do opiekacza.

 

Źródło: Informacje prasowe